Před léty, to bylo ještě na střední, mi moji kamarádi sdělili, že je nebaví neustále někomu přikyvovat, být hodný, učit se, žít spořádaně a takové ty věci. A že by chtěli jednou zažít pořádné vzrušení. Tehdy jsme zhlédli v kině premiéru filmu Gympl a bylo jasno. Rozhodli se, že udělají takovou drobnou výtržnost a trochu oživí školu barvami. Nakoupili si pár sprejů a domluvili se, kdy půjdou na věc.

Antigraffitový nátěr Vám ochrání Váš dům a fasády před sprejerským znečištěním

Já dostala nekontrolovatelný strach a rozhodla jsem se, že se této akce nezúčastním. V podstatě mě ale donutili, abych šla a alespoň hlídala, jestli někdo nepůjde kolem. No, takže se to stalo a kamarádi načmárali nějaké blbosti na zeď u školy. Vůbec jsme si tehdy neuvědomovali, co může následovat a co nám reálně hrozí. Já byla jejich komplic, ač jsem na sprej vůbec nesáhla. Byla jsem v tom namočená úplně stejně.

Kamarádi se vyřádili a pak jsme se rozešli domů. Následující den začal ve škole výslech, kdo to provedl. Učitelé nám všem dělali ten následující týden hrozné dusno a ve mně stoupalo napětí. Spolužáci byli naštvaní a hledali mezi sebou viníka. Opravdoví viníci byli zticha a chovali se jako obyčejně. Vypadali, že se v tom docela vyžívají. Já neskutečně trpěla. Nervy pracovaly na plné obrátky. A jeden den to ze mě vypadlo. Bylo po všem…

Pak to šlo ráz naráz…Čapli nás, poslali do ředitelny, kde jsme se museli dlouze zodpovídat. Nakonec jsme tam všichni buleli jak malí a slíbili, že to napravíme. Tehdy už jsme chodili po brigádách a měli něco vydělané. Tak jsme shromáždili svoje úspory a hledali možnost, jak se našich výtvorů trvale a efektivně zbavit. Vzhledem k tomu, že jsme to nechtěli řešit s rodiči ani známými, obrátili jsme se na internet. Seděli jsme u něj hodiny a hledali vhodnou variantu, dobré reference a sympatický poměr cena – výkon.

Chovali se naprosto jako profesionálové

A našli jsme úklidovou firmu, která se zdála, že všechna naše kritéria splňuje. Byla jí firma A SERVIS LIPKA, s.r.o., Odstraňování graffiti Praha. Ihned jsme jim zavolali a ač jsme byli sotva plnoletí, chovali se k nám jako k váženému zákazníkovi. Sdělili jsme jim náš problém a čekali, že se nám vysmějí nebo něco obdobného, ale nic takového se nestalo. Chovali se naprosto jako profesionálové.

Snad možná trošku chápali, jak je pro nás v tom okamžiku vůbec těžké žít sami se sebou. Popsali nám, co můžeme od nich očekávat a večer týž den jsme měli v emailové schránce od nich návrh na realizaci odstranění graffiti a předběžnou cenu. S tím jsme přišli následující den do školy. Předali jsme kontakt a pak s nimi jednal ředitel. Řekl nám, že se dohodli na termínu a jiných podrobnostech a že přijdou za necelý týden.

My to samozřejmě zaplatili. Ale oddychli jsme si, že celou tuto situaci máme již za sebou. Byla to výborná lekce života a my se z ní plně poučili. Od té doby nemáme potřebu dělat takové protizákonné vylomeniny. Když tak jenom drobné a neškodné. A jak dopadlo odstranění graffiti? Lépe, než jsme všichni čekali. Ve výsledku byste marně hledali, kde to graffiti bylo. Takže velká spokojenost s touto firmou a lze ji jen doporučit.